Πώς λειτουργούν τα αμορτισέρ;

Όταν σκέφτεστε πώς τα αυτοκίνητα αποκτούν ισορροπία και έλεγχο όταν ταξιδεύουν σε δύσκολα εδάφη, ίσως σκεφτείτε το αμορτισέρ τους.Τα αμορτισέρ χρησιμοποιούνται σε ποικίλες εφαρμογές εκτός των αυτοκινήτων. Ωστόσο, στα αυτοκίνητα, μειώνει την επίδραση του ταξιδιού σε ανώμαλο έδαφος, βελτιώνει την ποιότητα κύλισης και βελτιώνει τον έλεγχο του οχήματος.

Το αμορτισέρ είναι μια μηχανική ή υδραυλική συσκευή που απορροφά και αποσβένει τα κρουστικά κύματα.Αυτό επιτυγχάνεται με τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας της κρούσης σε άλλη μορφή ενέργειας (συνήθως θερμότητα), η οποία στη συνέχεια διαχέεται.



Η λειτουργία των αμορτισέρ στα αυτοκίνητα:


Τα αμορτισέρ στα αυτοκίνητα μειώνουν την επίδραση του ανώμαλου εδάφους, με αποτέλεσμα την κακή οδηγική εμπειρία.Βελτιώνει τον χειρισμό του οχήματος και την ποιότητα κύλισης. Τα αμορτισέρ εξυπηρετούν σημαντικό σκοπό ελαχιστοποιώντας την υπερβολική κίνηση της ανάρτησης και αποσβένοντας τις ταλαντώσεις των ελατηρίων.Σε αυτόν τον τύπο απορροφητή χρησιμοποιούνται βαλβίδες πετρελαίου και αερίου για την εξαγωγή της πλεονάζουσας ενέργειας από τα ελατήρια.Οι κατασκευαστές οχημάτων καθορίζουν το ποσοστό ή την αντοχή του ελατηρίου με βάση το βάρος του οχήματος.

Οι λειτουργίες των αμορτισέρ στις πολυάριθμες εφαρμογές τους είναι οι εξής:

Το κύριο καθήκον ενός αμορτισέρ είναι να απορροφά ή να αποσβένει τη συμπίεση και την επαναφορά των ελατηρίων και της ανάρτησης.

Βοηθά στη διαχείριση της ανεπιθύμητης και υπερβολικής δράσης του ελατηρίου.

Διατηρεί τα ελαστικά σε συνεχή επαφή με το οδόστρωμα.

Το αμορτισέρ του αυτοκινήτου σας εξασφαλίζει τον ασφαλέστερο έλεγχο και την ταχύτερη απόκριση στο φρενάρισμα.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός αμορτισέρ

Τα πλεονεκτήματα των αμορτισέρ είναι τα εξής:

Διατίθεται σε διάφορα σχήματα, αντοχές και σκληρότητες και έχει εξαιρετική ελαστικότητα.

Η παραμόρφωση ενός αμορτισέρ είναι σχετικά σημαντική ανεξάρτητα από τον εφελκυσμό, τη συμπίεση, τη διάτμηση ή τη μεταβαλλόμενη δύναμη.

Η εγγενής συχνότητα του συστήματος απομόνωσης κραδασμών είναι χαμηλότερη, αλλά έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα απόσβεσης.

Συντηρείται χωρίς ολίσθηση

Το μέτρο ελαστικότητας σε ένα αμορτισέρ είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του μετάλλου, επιτρέποντας μεγάλη ελαστική παραμόρφωση.

Το αποτέλεσμα απορρόφησης κραδασμών είναι ικανοποιητικό.

Η εγκατάσταση και η αποσυναρμολόγηση είναι απλές.

Μειονεκτήματα:

Παρά τα πολυάριθμα οφέλη ενός αμορτισέρ, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί.Τα ακόλουθα είναι τα μειονεκτήματα ενός αμορτισέρ σε ένα αυτοκίνητο:

Είναι ευαίσθητο στους περιβαλλοντικούς ρύπους και στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη Ένα αμορτισέρ αγωνίζεται να αποκτήσει φυσική συχνότητα κάτω από 5Hz.

Ορισμένες ποικιλίες δεν μπορούν να επισκευαστούν και πρέπει να αντικατασταθούν.

Σημάδια κακής λειτουργίας των αμορτισέρ:

Ακολουθούν τα σημάδια κακού αμορτισέρ ή φθαρμένου αμορτισέρ όταν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά. Είναι καλύτερη ιδέα να τα αντικαταστήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο:

κούνημα του αμαξώματος

επέκταση της απόστασης επιβράδυνσης του οχήματος

στροφή με χαμηλότερη ταχύτητα

θόρυβοι και μη απαραίτητες αναταραχές κατά την οδήγηση

άνιση φθορά των ελαστικών

λεκέδες λαδιού στο μέρος

κάμψη του οχήματος κατά την αύξηση της ταχύτητας και την επιβράδυνση


Οδηγίες αντικατάστασης αμορτισέρ:

Η αντικατάσταση ενός αμορτισέρ μπορεί να είναι χρονοβόρα, επειδή απαιτεί την ανύψωση του αυτοκινήτου σας και τη σωστή ρύθμιση του νέου αμορτισέρ.

Τμήμα 1 από 2: Ανύψωση και υποστήριξη οχημάτων

Απαιτούμενα υλικά

Ο Τζακ στέκεται στο έδαφος.

Διασφάλιση κατά της αντικατάστασης

Εξαρτήματα

Καστάνια

Αγκύρια και μπλοκ τροχών

Ροπές κιβωτίων/ανοιχτών άκρων

Το πρώτο βήμα είναι να σηκώσετε τους τροχούς. Τοποθετήστε σφήνες και τετράγωνα μπροστά και πίσω από κάτι σαν ένα ελαστικό στην πιο απομακρυσμένη πλευρά του οχήματος από το σημείο όπου εργάζεστε.

Βήμα 2: Σηκώστε το αυτοκίνητο. Ανυψώστε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σημεία ανύψωσης ή μια σταθερή ακμή/περιοχή του αμαξώματος.

Βήμα 3: Τοποθετήστε τους γρύλους. Ομοίως με την ανύψωση του οχήματος, κρατήστε τον γρύλο σε μια ισχυρή θέση ανάρτησης για να βοηθήσετε το όχημα.


Μόλις τοποθετηθεί, κατεβάστε αργά το αυτοκίνητο στις βάσεις.

Καθώς αντικαθιστάτε τα αμορτισέρ, χρησιμοποιήστε τον γρύλο δαπέδου για να βοηθήσετε την ανάρτηση κάτω από κάθε γωνία, επειδή η ανάρτηση θα κρέμεται λίγο προς τα κάτω μετά την αφαίρεση του αμορτισέρ.

Τμήμα 2 από 2: Αφαιρέστε και αντικαταστήστε τα αμορτισέρ

Αφαιρέστε πρώτα το πάνω μπουλόνι του αμορτισέρ. Αφαιρώντας πρώτα το πάνω μπουλόνι του αμορτισέρ, είναι ευκολότερο να μετακινήσετε το αμορτισέρ από τη βάση.

Αφαιρέστε την κάτω βίδα του αμορτισέρ στο βήμα δύο. Μπορείτε τώρα να αφαιρέσετε το αμορτισέρ από το κάτω μισό του αυτοκινήτου αφαιρώντας πρώτα την άνω βίδα του αμορτισέρ. Διαφορετικά, θα σταματήσει αν αφαιρέσετε το βασικό μπουλόνι πριν από το επάνω.


Βήμα 3: Αντικαταστήστε το αμορτισέρ. Εισάγετε το άνω τμήμα του αμορτισέρ στην άνω βάση του από κάτω από το όχημα. Καθώς σπρώχνετε το μπουλόνι του αμορτισέρ προς τα πάνω, ζητήστε από έναν συνεργάτη να σας βοηθήσει στην εισαγωγή του στο επάνω στήριγμα.

Πηγή πληροφοριών:
https://www.autodoc.gr/exartimata-aftokiniton/mortiser-10221

amorteam.gr/τεχνογνωσία-μπούκης/βλάβες-που-οφείλονται-σε-φθορές-των-αμ/