Στενή Ευβοίας: Εκεί που το φεγγάρι βγαίνει από τα βράχια

Υπάρχουν μέρη, κοντά στη Χαλκίδα, που σε περιμένουν για κοντινές εξορμήσεις.

Ένα μέρος για τους ρομαντικούς που σε λίγες ώρες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανσέληνο να βγαίνει μέσα από τα βράχια. Αν δεν καταφέρουν να την δουν, θα έχουν την ευκαιρία, κάθε βράδυ να απολαμβάνουν το φεγγάρι να φωτίζει στο χωριό.

Τα βράδια είναι μοναδικά και μάλιστα τα βράδια του καλοκαιριού είναι μια μαγεία. Ένας προορισμός με χιλιάδες επισκέπτες όλο τον χρόνο. Τα πετρόκτιστα στενά του και ο ήχος της φύσης, σε καλεί να τον εξερευνήσεις.

Προορισμοί που σε καλούν να τους γευτείς από το πρωί μέχρι να ξημερώσει. Να απλωθείς και να κάνεις βόλτα στα πετρόκτιστα καλντερίμια και να νιώσεις στα ρουθούνια σου τον βουνίσιο αέρα.

Πολλοί ρωτούν που βρίσκεται αυτή η καταπληκτική φωτογραφία. Είναι στην Κεντρική Εύβοια, είναι στην Στενή.

Η Στενή βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Αρτάκης – Κύμης σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα. Το χωριό φημίζεται για τις πυκνές χιονοπτώσεις που δέχεται κατά τους χειμερινούς μήνες, φαινόμενο που οφείλεται στα ψυχρά βορειοανατολικά ρεύματα στα οποία είναι εκτεθειμένη η περιοχή της Δίρφης.

Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα, μετά την Επανάσταση του 1821 και την ενσωμάτωση της Εύβοιας. Το 1835 ορίζεται έδρα του τότε δήμου Ληλαντίων με την παλιά του ονομασία Στενή. Το 1915 μετονομάστηκε σε Στενή Δίρφυος.

Έχουμε ξεχάσει να ξεκουραζόμαστε ακόμα και στις διακοπές. Και όμως η ξεκούραση είναι αυτό που πρέπει να υιοθετήσουμε μιας και θα μας κάνει να γεμίσουμε από ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που θα έρθει. Φέτος όμως το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Μας είναι απαραίτητο για την ψυχική ισορροπία. Το έχουμε ανάγκη να μεταφερθούμε σε μια υπέροχη παραλία, να σουλατσάρουμε στην απέραντη αμμουδιά, να χαρούμε τον ήλιο και τα νερά του Αιγαίου.

Οι διακοπές είναι η περίοδος που πρέπει να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας την ηρεμία, να ζήσουμε και να απολαύσουμε τη στιγμή. Να ξεχάσουμε κινητά τηλέφωνα και ρολόγια.

Ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα στην Στενή που βλέπετε παραπάνω έχει οφέλη για την υγεία μας. Θα ηρεμήσει τον εγκέφαλο, που αργότερα θα δώσει πολλά “συν” στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης και των αντανακλαστικών.

Ένα τέτοιο μέρος, πνιγμένο στο πράσινο που οι ντόπιοι το λατρεύουν και το ζουν ακόμα και το καλοκαίρι. Μάλλον ήρθε ο καιρός να τη λατρέψει την Στενή το καλοκαίρι και η υπόλοιπη Εύβοια και όχι μόνο.

Τα βράδια στην Στενή είναι απλά μαγικά.
Τα βράδια στην Στενή είναι απλά μαγικά. (φωτογραφία: Γρηγόρης Παπαγεωργίου)

Είναι ένας μοναδικός προορισμός κοντά στη Χαλκίδα. Στην περιοχή δεν θα βρείτε μόνο ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες και ταβέρνες αλλά θα βρείτε την χαμένη γαλήνη που λείπει τόσα χρόνια.

Η Στενή είναι ένα καταπράσινο, πανέμορφο χωριό που θεωρείται εξαιρετικό για χαλαρές βόλτες με φίλους ή για πεζοπορία” μας είπε ο πρόεδρος του χωριού Γρηγόρης Παπαγεωργίου.

Το χωριό απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και βρίσκεται κρυμμένο στην πλαγιάς της Δίρφυς.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Εύβοιας, και πολλοί την προτιμούν ακόμα και το καλοκαίρι όπου από το απόγευμα και μετά έχει δροσιά μιας και είναι πνιγμένο στα δάση, με ρυάκια και γραφικές βρυσούλες.

Πανηγύρι στην Στενή
Πανηγύρι στην Στενή

Και όποιος είναι τυχερός και δει και το πανηγύρι του χωριού, σίγουρα θα φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα πανηγύρια είναι ο ορισμός του καλοκαιρινού ξεφαντώματος όπου όλοι μαζί χορεύουν αγκαλιασμένοι σε κατάσταση χαράς μέχρι το πρωί κάτω από το φεγγάρι.

Λένε πως το φεγγάρι σε κάνει να θες πολλά πράγματα. Εμείς πάλι, θέλουμε μόνο μια βόλτα στη Στενή!