Σεισμός στην Εύβοια: Η «παράμετρος b» που προβληματίζει τους ειδικούς

Χρόνο και υπομονή ζητούν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη των σεισμών στην νότια Εύβοια
Χρόνο και υπομονή ζητούν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη των σεισμών στην νότια Εύβοια

Ο νέος σεισμός των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022 δημιουργεί προβληματισμό και επιφυλακτικότητα στους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Χρόνο και υπομονή ζητούν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη των σεισμών στην νότια Εύβοια. Πάνω 140 σεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης, ενώ ο 5αρης που ήρθε το βράδυ της ίδιας ημέρας δημιούργησε προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα η οποία βρίσκεται απέναντι σε μια πολύ «ανεξερεύνητη» σεισμικά περιοχή.

Από τη μια οι πολλοί σεισμοί δημιουργούν μια πολύ μικρή αισιοδοξία γιατί η ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στο ρήγμα εκτονώνεται, από την άλλη κανείς δεν αποκλείει το απρόβλεπτο γεγονός της εκδήλωσης ενός ακόμη ισχυρού σεισμού μετά τα 5 Ρίχτερ.

Ζάρακες: Φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι
Ζάρακες: Φοβούνται να μπουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι

Συμβουλές για τον σεισμό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι φυσικά να είστε ψύχραιμοι και να μην αρχίσετε να τρέχετε προς τα έξω. Αν είσαι σε ισόγειο όροφο, μπορεί η έξοδος να είναι εύκολη και γρήγορη, όμως αυτό δεν συμβαίνει αν σας βρει ο σεισμός σε κάποιον όροφο. Σίγουρα ο σεισμός θα είναι η αιτία να μπλοκαριστείτε στις σκάλες με άλλους ενοίκους που τρέχουν πανικόβλητοι.

Τα σύγχρονα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με αυστηρές προδιαγραφές ώστε να αντέχουν αρκετά μεγάλους σεισμούς, οπότε η περίπτωση να πέσει κάποιο οίκημα, είναι αρκετά μικρή. Όμως, αυτό δε διαγράφει την πιθανότητα να σπάσουν τα τζάμια ή να καταρρεύσουν τμήμα του κτηρίου και να πέσουν στο δρόμο ή ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ανθρώπων.

Οπότε αν είστε σε κάποιο κτήριο κατά τη διάρκεια του σεισμού, προσπαθήστε να καλυφθείτε κάτω από ένα μεγάλο και στιβαρό τραπέζι ή στη χειρότερη, στα δοκάρια της πόρτας.

Προστατεύστε το κεφάλι σας και μην στέκεστε κάτω από τζάμια, φώτα ή ράφια καθώς αυτά είναι που κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Όταν αισθανθείτε σεισμό, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν.

Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α). Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση.

Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους.

Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτίριο και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια. Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός τεθεί σε λειτουργία.