Μεγάλη φωτιά έξω από τη Χαλκίδα: Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

fotia chalkida, fotia evvoia, fotia ergostasio vathy chalkidas, fotia se ergostasio evvoia

Απίστευτες εικόνες έξω από τη Χαλκίδα όπου γέμισε από πυκνούς καπνούς το μεσημέρι τη Τρίτης 24 Οκτωβρίου 2023 – Δείτε τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

Πυκνοί καπνοί γέμισε το Βαθύ Αυλίδας όπου ξέσπασε φωτιά σε εργοστάσιο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν στο σημείο για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, προκλήθηκε η πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στον χώρο του εργοστασίου όπου εκείνη την ώρα υπήρχαν εργαζόμενοι.

Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε πανικός μιας και πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο για τον περιορισμό της φωτιάς ενώ ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Από την αρχή υπήρχε φόβος να μην εξαπλωθεί στις κοντινές επιχειρήσεις. Μάλιστα πολύ κοντά υπάρχει και πρατήριο υγρών καυσίμων.

Προληπτικά έγινε εκκένωση του σημείου καθώς στον χώρο υπάρχουν δεξαμενές με υγραέριο και υπάρχει φόβος για έκρηξη.

Το μέτωπο της φωτιά ήταν ορατό ακόμα από την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αλλά και όλη τη Χαλκίδα.

fotia chalkida, fotia evvoia, fotia ergostasio vathy chalkidas, fotia se ergostasio evvoia

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τον καπνό

Ο καπνός που προκαλείται από πυρκαγιές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία γι’ αυτό και απαιτείται πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων Αρχών:

-Παραμονή σε κλειστούς χώρους: Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μίας φωτιά και επηρεάζονται από τον καπνό, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα.

-Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών: Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

-Περιορισμός Μετακινήσεων: Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα αργά το μεσημέρι σε εργοστάσιο στρωμάτων στο Βαθύ Αυλίδας και βρίσκεται σε εξέλιξη, απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στην περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων.

Όταν εκδηλώνονται οι πυρκαγιές, ακόμη και εάν βρίσκεστε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιάς, ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να φτάσουν σε άλλη περιοχή και να επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας των πολιτών.

Ο καπνός που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε δάση ή και κατοικημένες περιοχές είναι ένα μείγμα αερίων και λεπτών σωματιδίων από καμένα δέντρα και φυτά, κτίρια, δομικά υλικά, πλαστικά και άλλα στοιχεία.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, αλλά είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα, και των οικείων μας, ηλικιωμένων ευπαθών ατόμων και μικρών παιδιών, για τις επόμενες ώρες ή και ημέρες μετά από την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία ατόμων που πάσχουν από:

· άσθμα

· Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

· καρδιακή νόσο

· καθώς και η υγεία των

· παιδιών

· των εγκύων

· και των πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν

Οι ομάδες αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις από τον καπνό και τις υψηλές θερμοκρασίες που συνοδεύουν τις μεγάλες πυρκαγιές.

Αναπνευστικά προβλήματα

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν :

· Βήχα

· Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια

· Εκδήλωση ασθματικής κρίσης

· Τσούξιμο στα μάτια

· Κάψιμο στο λαιμό

· Ρινική καταρροή

· Πονοκεφάλους

· Κόπωση

· Πόνο στο στήθος

· Ταχυκαρδία

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού με την εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκονται τα άτομα με χρόνια νοσήματα, και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.