Οριστική λύση για τα βιομηχανικά απόβλητα στη Βοιωτία


To έργο σταθμός που με απόλυτη ασφάλεια και κορυφαία τεχνολογία, εγγυάται μία βιώσιμη αντιμετώπιση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Είναι γνωστό ότι η Βοιωτία αντιμετωπίζει, εδώ και χρόνια, το πρόβλημα των αποβλήτων που αναπόφευκτα δημιουργούνται στη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας.

Τα βιομηχανικά απόβλητα, όσο μένουν ανεξέλεγκτα και χωρίς ορθολογική διαχείριση, αποτελούν έναν διαρκή σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και τους πολίτες.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ολιστική λύση για τη διαχείρισή τους, σήμερα όμως μία σημαντική επένδυση έρχεται να επιλύσει οριστικά και με ασφάλεια το πρόβλημα.

Η επένδυση από την ΕΛΒΙΟΚ ΜΑΕ, αφορά την κατασκευή και λειτουργία μιας υπερσύγχρονης υποδομής για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Αξιοποίηση Βιομηχανικών Αποβλήτων, η οποία με τρόπο απόλυτα ασφαλή, περιβαλλοντικά υπεύθυνο και με κορυφαία τεχνολογία, υπερπληροί όλες τις απαιτούμενες σύγχρονες προδιαγραφές.

Η επένδυση έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων λόγω της σπουδαιότητας για τη δημόσια υγεία, την εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και την εν γένει ποιότητα ζωής στο νομό Βοιωτίας. Καλύπτει μία βασική έλλειψη της περιοχής, η οποία έχει επισημανθεί εδώ και 15 χρόνια από το Τ.Ε.Ε., τη Δ/νση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαι- ωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κλείνει έτσι ένας κύκλος δεκαετιών αυθαίρετης, συχνά, διαχείρισης αποβλήτων και κατά συνέπεια ενδεχόμενης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, κατά τον οποίο τα απόβλητα που αναπόφευκτα παράγουν όλες οι μεταποιητικές μονάδες, εναποτίθεντο «προσωρινά» εντός των εγκαταστάσεών τους ή σε ανεξέλεγκτους – μη κατάλληλους χώρους.

Ο χώρος είναι απολύτως ασφαλής για το περιβάλλον και τους κατοίκους

• Η πιο σημαντική παράμετρος ασφαλείας είναι η πλήρης στεγανοποίηση του χώρου και η πιστή τήρηση όλων των κανόνων κατασκευής και λειτουργίας του χώρου. Μάλιστα με τα πρόσθετα μέτρα που αποφάσισε η εταιρεία να εγκαταστήσει, υπερκαλύπτει τρεις ως επτά φορές τις ήδη πολύ υψηλές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Καθίσταται έτσι από τις κορυφαίες μονάδες της Ευρώπης από άποψη ασφαλείας.

• Επιπλέον τονίζεται το γεγονός ότι, χάρη στην ιδανική χωροθέτηση, υφίσταται πρόσθετη προστασία στεγανοποίησης εδάφους λόγω του φυσικού γεωλογικού φραγμού από στρώμα αργίλου. Η επιλογή της θέσης είναι στρατηγική

• Η επιλογή της Βοιωτίας δεν είναι τυχαία. Η Στερεά Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό παραγόμενων βιομηχανικών αποβλήτων από οποιαδήποτε περιφέρεια, καθιστώντας αδήριτη την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα επιτόπου.

• Η τοποθεσία βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλμ. από τη λίμνη Υλίκη, 3 χλμ. από την κοντινότερη κατοικημένη περιοχή (σε ευθεία γραμμή) και άνω των 8 χλμ. από την πλησιέστερη ακτογραμμή.

• Για την επιλογή της προηγήθηκε ενδελεχής έλεγχος πολλών άλλων εναλλακτικών θέσεων όπως επίσης και εξέταση όλων των σεναρίων πιθανών φυσικών καταστροφών. Βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο, 40-50 μέτρα πάνω από το ύψος της πεδιάδας, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο πλημμύρας ακόμα και σε πολύ πιο ακραία καιρικά φαινόμενα από αυτά που πρόσφατα έπληξαν τη Θεσσαλία.

• Έχει άμεση πρόσβαση, στην Εθνική Οδό, ακριβώς δίπλα στον χώρο που βρίσκεται η καρδιά της βιομηχανίας, χωρίς να επηρεάζει τις τοπικές κοινότητες.

• Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Διευκρινίζεται κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί απόβλητα από το εξωτερικό. Αυτονόητα, όλα τα εισερχόμενα απόβλητα θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές βάσει Κοινοτικής Νομοθεσίας. Το έργο ξεκίνησε, εξελίσσεται και θα ολοκληρωθεί με πλήρη διαφάνεια

• Η ΕΛΒΙΟΚ έχει ήδη καλέσει τις τοπικές αρχές να ορίσουν ανεξάρτητο φορέα για να επιβλέπει την κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης και μάλιστα με δαπάνη της ίδιας της εταιρείας, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε επιβάρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή της Περιφέρειας.

• Η εγκατάσταση θα δημιουργήσει 150 θέσεις απασχόλησης στο στάδιο της κατασκευής και 50 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία αυτής, με προτεραιότητα στους κατοίκους της περιοχής.