Ξένες Γλώσσες; Γιατί πρέπει να γνωρίζεις!

Ξένες Γλώσσες; Γιατί πρέπει να γνωρίζεις!

Σήμερα όλο και πιο έντονα έχει μπει στην κουλτούρα μας η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Ήδη από τις πρώτες τάξεις του σχολείου, η αγγλική γλώσσα είναι ένα βασικό μάθημα που διδάσκεται στα παιδιά. Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα, οι ευκαιρίες στις σπουδές και στην εργασία είναι πάρα πολλές και όλο και περισσότερες χώρες αναζητούν συνεργάτες από όλο τον κόσμο για να εργαστούν για εκείνες.

Στις πρώτες εκπαιδευτικές τάξεις του σχολείου, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από παραμύθια και τραγουδάκια να χειρίζονται το αγγλικό λεξιλόγιο. Επίσης, πολλοί γονείς επιλέγουν την εγγραφή σε ένα ξενόγλωσσο σχολείο ώστε το παιδάκι από πολύ μικρή ηλικία να προσπαθεί να βάλει στην νοοτροπία του τη δίγλωσση ικανότητα. Πολύ σύντομα, γύρω στα 10 έτη τα παιδάκια καλούνται να αποφασίσουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα που θα μάθουν. Οι πιο σύνηθες επιλογές είναι τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά. Η επιλογή της ξένης γλώσσας εξαρτάται από δύο σημαντικούς παράγοντες, την αρέσκεια των παιδιών και τη δυνατότητα εκμάθησης από το σχολείο φοίτησης. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να επιλέγουν τη γλώσσα που τους αρέσει ώστε να μπορούν να μελετήσουν στη συνέχεια με χαρά. Στις μέρες μας, υπάρχει η δυνατότητα δοκιμαστικών μαθημάτων, εφαρμογών και βιβλίων στο διαδίκτυο που θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μια πρώτη ιδέα για τη γλώσσα που θα μελετήσουν. Στους ενήλικες, η απόφαση αυτή είναι πιο εύκολη καθώς οι σπουδές, τα ταξίδια, μια ξενόγλωσση σειρά ή ταινία μπορεί να βοηθήσουν στην τελική επιλογή.

Ομοίως, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν την εκμάθηση μιας γλώσσας με βάση τις ανάγκες για εργασία ή της αρεσκείας τους. Τον τελευταίο καιρό, μεγάλη ζήτηση στις ξένες γλώσσες έχουν τα ρωσικά και τα κινέζικα. Πρόκειται για δύο δύσκολες γλώσσες, με απαιτητική γραφή και αρκετή εξάσκηση. Τα ρωσικά όπως και σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σερβία, Ουκρανία κ.α.) χρησιμοποιούν το κυριλλικό σύστημα γραφής. Το κυριλλικό αλφάβητο αποτελείται από 33 γράμματα και υπάρχει μεγάλη ομοιότητα με το ελληνικό αλφάβητο. Τα κινεζικά από την άλλη πλευρά δεν έχουν αλφάβητο, έχουν επινοήσει ένα μόνο για να επικοινωνούν με τους δυτικούς λαούς και η γραφή τους είναι με σύμβολα. Παρομοίως είναι και τα ιαπωνικά και τα κορεάτικα.

Όποιο λοιπόν και αν είναι το επάγγελμά σου, η εκμάθηση ξένων γλωσσών σου δίνει την ευκαιρία να εξελιχθείς σε προσωπικό επίπεδο, να διευρύνεις τις γνώσεις σου, να γνωρίσεις μια νέα κουλτούρα και τα έθιμα ενός λαού. Επέλεξε την γλώσσα που θέλεις να μάθεις και ξεκίνα ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης. Η τεχνολογία σήμερα, σου δίνει τη δυνατότητα εκμάθησης μέσω online μαθημάτων, βιβλίων, εφαρμογών, ταινιών και αρκετών video στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.