Προκλήσεις στην ανάκτηση δεδομένων για κινητά και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Αναλυτικός οδηγός με προβλήματα και λύσεις

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν πλέον προέκταση του χεριού μας και όχι άδικα, αφού περιέχουν πολύ σημαντικά δεδομένα για την καθημερινότητά μας. Από φωτογραφίες, έγγραφα και αναμνήσεις, μέχρι προσωπικές πληροφορίες και ηλεκτρονικές κάρτες πληρωμών, χρειαζόμαστε τα κινητά μας σε πολλές στιγμές της ημέρας.

Ωστόσο, η ευπάθεια των φορητών συσκευών στην απώλεια δεδομένων είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, με πιθανό αποτέλεσμα να χάσουμε κάποια στιγμή τα δεδομένα μας.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικότερα τις προκλήσεις στην ανάκτηση αρχείων και θα σας ενημερώσουμε με πιθανές πρακτικές και λύσεις, που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αντιμετωπίσετε την απώλεια δεδομένων από το κινητό σας.

Φυσική βλάβη

Όπως είναι γνωστό, οι κινητές συσκευές είναι επιρρεπείς σε φυσικές ζημιές, όπως είναι για παράδειγμα μία πτώση, ένα χτύπημα, η επαφή με νερό ή άλλα σχετικά ατυχήματα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αν το κινητό σας βρεθεί αντιμέτωπο με μία από τις παραπάνω βλάβες, είναι πιθανό να χάσει τα δεδομένα, που ήταν αποθηκευμένα σε αυτό. 

Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης περιλαμβάνει την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας για φυσικές επισκευές ή, αν είναι δυνατόν, την άμεση εξαγωγή των μέσων αποθήκευσης για ανάκτηση δεδομένων.

Διαγραμμένα αρχεία

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις κινητές συσκευές. Οι τυχαίες διαγραφές, που γίνονται κατά λάθος, αποτελούν κοινή αιτία απώλειας δεδομένων.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, μπορείτε σε πρώτο στάδιο να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές ανάκτησης αρχείων, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν συχνά να ανακτήσουν διαγραμμένα αρχεία, φωτογραφίες και βίντεο.

Σε περίπτωση που δεν έχετε άνεση με την τεχνολογία και πιστεύετε ότι μια τέτοια διαδικασία θα σας δυσκολέψει, απευθυνθείτε κατευθείαν σε ειδικούς τεχνικούς ανάκτησης δεδομένων για υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Κλειδωμένες συσκευές

Εξίσου σύνηθες είναι η δυσκολία στην ανάκτηση δεδομένων, λόγω συσκευών που δεν ανοίγουν. Οι κλειδωμένες συσκευές, είτε λόγω ξεχασμένων κωδικών πρόσβασης, είτε λόγω προβλημάτων λογισμικού, μπορούν να εμποδίσουν την ανάκτηση δεδομένων.

Οι λύσεις σε αυτή τη περίπτωση, περιλαμβάνουν τη χρήση εργαλείων, που παρέχονται από τον κατασκευαστή για την ανάκτηση κωδικού πρόσβασης ή την αναζήτηση βοήθειας από υπηρεσίες υποστήριξης συσκευών.

Προβλήματα συγχρονισμού με το cloud

Τα νέα smartphones, βασίζονται συχνά σε υπηρεσίες cloud, όταν πρόκειται για τον συγχρονισμό δεδομένων. Εφόσον, έχετε παρατηρήσει κάποια δεισλειτουργία ή απώλεια δεδομένων από το κινητό, ίσως ευθύνεται το cloud.

Σε αυτή τη περίπτωση, σας προτείνουμε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες ρυθμίσεις συγχρονισμού στο cloud, ελέγχοντας τακτικά για τυχόν ασυμφωνίες με τα αρχεία της συσκευής σας και διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας εκτός σύνδεσης, σε περίπτωση σφαλμάτων συγχρονισμού.

Κίνδυνοι Rooting και Jailbreaking

Για τους γνώστες της τεχνολογίας, αυτοί οι όροι είναι πολύ γνωστοί.

Το rooting (Android) ή το jailbreaking (iOS) των συσκευών μπορεί να παρέχει μεγαλύτερη  αυτονομία, γιατί επιτρέπει σε έναν κανονικό χρήστη να έχει δικαιώματα σε επίπεδο διαχειριστή στο περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος, αλλά ενέχει και κινδύνους.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανή καταστροφή δεδομένων ή ακυρωμένες συμβάσεις εγγύησης. Αν όμως εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε root ή jailbreak, ακολουθήστε αξιόπιστους οδηγούς και δημιουργήστε προηγουμένως αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας.

Περιορισμένος αποθηκευτικός χώρος

Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την υπερφόρτωση δεδομένων στο κινητό σας, ίσως να έχετε σοβαρό πρόβλημα με τη συσκευή και τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτή.

Ο περιορισμένος αποθηκευτικός χώρος στις κινητές συσκευές, έχει δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων, αν δεν γίνει σωστή διαχείριση.

Σας προτείνουμε να ελέγχετε και να διαγράφετε τακτικά τα περιττά αρχεία, καθώς και να χρησιμοποιείτε αποθηκευτικό χώρο στο cloud ή σε εξωτερικές συσκευές, ώστε να διατηρείτε τον αποθηκευτικό χώρο του κινητού σας υπό έλεγχο.

Σπασμένες οθόνες

Οι κατεστραμμένες οθόνες είναι και αυτές ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα μη ανάκτησης δεδομένων, στις κινητές συσκευές, καθώς εμποδίζουν την ομαλή αλληλεπίδραση με τη συσκευή.

Ωστόσο, υπάρχει λύση. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράστε το πρόβλημα αυτό, είναι να χρησιμοποιήσετε λύσεις λογισμικού, που επιτρέπουν απομακρυσμένη πρόσβαση. Άλλη μία λύση είναι να δοκιμάσετε προσαρμογείς USB, για τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών.

Οι παραπάνω τρόποι, λειτουργούν συνήθως άψογα σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν είστε άτυχοι και δεν δουλέψει με εσάς, δοκιμάστε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για την επισκευή οθόνης και έπειτα, θα μπορέσετε να πάρετε πίσω τα δεδομένα σας.

Ανακεφαλαιώνοντας

Η ανάκτηση δεδομένων από τα κινητά μας τηλέφωνα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι να ανταπεξέλθετε σε κάθε τέτοια πρόκληση.

Το πιο σημαντικό βήμα, κατά τη γνώμη μας, είναι να ενεργήσετε άμεσα, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να σώσετε τα αρχεία σας, από μία πιθανή ολοκληρωτική διαγραφή τους.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε ένα πιο δύσκολο ζήτημα ανάκτησης δεδομένων από κινητή συσκευή, είναι ζωτικής σημασίας να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους τεχνικούς, που μπορούν να επαναφέρουν τα αρχεία σας, με μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.