Πότε λήγει το απαγορευτικό των πλοίων;

Η κακοκαιρία πάντα φέρνει απαγόρευση στον απόπλου των πλοίων. Όλα εξαρτιούνται από τους ανέμους

απαγορευτικο αποπλου 2024
Πότε έχουμε απαγορευτικό απόπλου το 2024

Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει για να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρηση τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για να ενημερώνονται για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που θα υπάρχουν στα δρομολόγια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πολλές φορές διαβάζουμε ότι σε ισχύ βρίσκεται το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Τι σημαίνει, όμως, ο όρος απαγορευτικό απόπλου και πώς υπολογίζεται;

Στην εποχή μας, όταν σκεπτόμαστε για τη θάλασσα, η εικόνα που συχνά έρχεται στο μυαλό μας είναι μια ήρεμη και γαλήνια επιφάνεια. Ωστόσο, πίσω από αυτήν την ηρεμία μπορεί να κρύβεται ο κίνδυνος, ιδίως όταν υπάρχει άγνοια.

Μετά τη θλιβερή ναυτική τραγωδία του πλοίου “Ηράκλειον”, η Ελλάδα εισήγαγε το μέτρο του απαγορευτικού απόπλου, αναφερόμενο σε κακές καιρικές συνθήκες.

Από τότε, το απαγορευτικό απόπλου ισχύει μόνο για επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία. Ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το μέτρο ισχύει μόνο για τα ελληνικά πλοία, καθώς σε άλλες χώρες η ευθύνη για την αναχώρηση ενός πλοίου κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες βαρύνει μόνο τον πλοίαρχο.

Το 1968, με τον νόμο που καθιέρωσε το απαγορευτικό απόπλου, ξεκίνησε να λειτουργεί και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων ΥΕΝ. Αυτή η υπηρεσία δημιουργήθηκε με σκοπό να αντιμετωπίζει έκτακτα περιστατικά ασφαλείας και να παρέχει βοήθεια σε όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία πίσω από τη δημιουργία της κλίμακας μποφόρ. Το 1806, ο Ιρλανδός ναύαρχος και υδρογράφος Φράνσις Μποφόρ την επινόησε για την τυποποίηση της περιγραφής των καιρικών συνθηκών.

Αυτή η απλή κλίμακα δεκατριών βαθμών βασίστηκε στην εμπειρική μέτρηση των ανέμων, εξαρτώμενη αρχικά από τα πανιά ενός αγγλικού πολεμικού πλοίου.

Η κλίμακα ενσωματώθηκε στα ημερολόγια των πλοίων το 1830 και αποτέλεσε αποδεκτή πρακτική από το πρώτο Διεθνές Μετεωρολογικό Συνέδριο των Βρυξελλών το 1835.