Πότε φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι το 2024;

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια με το οποίο γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης

Πότε
Πότε

Είναι έθιμο ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη. Φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια και κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.

Τα έθιμα και οι δράσεις που συνοδεύουν τη μέρα της Πρωτομαγιάς ξεκινούν από τα βάθη της ανθρώπινης παράδοσης και περνούν από γενιά σε γενιά.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου που – στην Ελλάδα, τη Ρώμη και μέχρι το Βυζάντιο- ήταν αφιερωμένος στον ετήσιο εορτασμό της θεάς της γονιμότητας και της γεωργίας, Δήμητρας.

Το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται παραδοσιακά από κλιματόβεργα και άνθη των αγρών δεν είναι μόνο ελληνικό έθιμο αλλά απαντάται σε πολλά νησιά της Μεσογείου.

Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι έχει τον δικό του συμβολισμό. Είναι παντού ο ίδιος: αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια με το οποίο γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης. Είναι έθιμο ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη. Φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια και κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.

Χειροποίητο μαγιάτικο στεφάνι – Πώς θα το φτιάξετε

Μια από τις πιο ευχάριστες ημέρες του χρόνου, η Πρωτομαγιά, λόγω εποχής και κυρίως λόγω αργίας έφτασε και τι καλύτερο από το να φτιάξεις το δικό σου στεφάνι με ανοιξιάτικη διάθεση και καλή παρέα. Κατά την παράδοση το στεφάνι φτιάχνεται ανήμερα της 1ης του μήνα, φυσικά με λουλούδια που κόψαμε μόνοι μας, με τα χεράκια μας. Ιδού, λοιπόν, μία εύκολη και γρήγορη μέθοδος για εσένα που σου αρέσουν οι δημιουργικές κατασκευές.

Πάρτε δύο μεταλλικές κρεμάστρες από λεπτό σύρμα ώστε να τσακίζει εύκολα και λυγίστε τις, έτσι ώστε να σχηματίσουν δύο ίδιους κύκλους. Στη συνέχεια δέστε τις καλά μεταξύ τους με χαρτοταινία.

Μπορείτε αν θέλετε, και έχετε, να τυλίξετε τις δύο κρεμάστρες και με τούλι σε χρώμα της προτίμησής σας, το οποίο θα στερεώσετε είτε με μικρές παραμάνες, είτε με λεπτές κορδελίτσες.

Συγκεντρώστε ανθισμένα κλαδάκια και λουλούδια με κοτσάνι, τα οποία θα δένετε ανά ματσάκια είτε με κλωστή είτε με λεπτό λαστιχάκι γύρω από το σύρμα, μέχρι να το καλύψετε εντελώς. Στολίστε το στεφάνι σας – αν θέλετε με περισσότερες κορδέλες ή με άλλα διακοσμητικά, π.χ. πασχαλίτσες ή οτιδήποτε βρείτε στην αγορά που να σας αρέσει.

Οι γάντζοι στις κρεμάστρες θα σας χρησιμεύσουν για να κρεμάσετε το στεφάνι σας όπου θέλετε.