Πάσχα Καθολικών 2025: Πότε πέφτει;

Τι και πότε
Πότε

Πότε πέφτει το Πάσχα των Καθολικών το 2025 – Ποια είναι η ημερομηνία

Πότε είναι το Πάσχα Καθολικών 2025 που κάθε χρονιά γιορτάζεται σε διαφορετική ημερομηνία σε σύγκριση με το ορθόδοξο.

Εκτός από τις διαφορετικές ημερομηνίες που πέφτει το Πάσχα Καθολικών σε σχέση με το Ορθόδοξο Πάσχα , διαφορές, προφανώς, εντοπίζονται στον τρόπο εορτασμού καθώς και στα κατά τόπους έθιμα.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν διάφορες θρησκευτικές ή εθνικές εορτές οι οποίες συχνά αποτελούν ημέρες αργίας για τους εργαζόμενους και τους μαθητές.

Το Πάσχα Καθολικών πήρε το όνομα του από την εβραϊκή λέξη pesach (πεσάχ) που σημαίνει πέρασμα και συμβολίζει το πέρασμα των Εβραίων από την δουλεία των Αιγυπτίων στην ελευθερία.

Στο Καθολικό Πάσχα, θεωρείται ότι συμβολίζει το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή μέσω της Ανάστασης του Χριστού.

Το Πάσχα Καθολικών είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο δηλαδή την πανσέληνο που σχηματίζεται μετά την εαρινή ισημερία που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου.

Αυτό συμβαίνει για να μην συμπέσει ποτέ με το εβραϊκό Πάσχα. Σπάνια θα συμπέσει με το Ορθόδοξο Πάσχα όσον αφορά τις ημερομηνίες.

Το Χριστιανικό καθολικό Πάσχα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εορτές στην Ευρώπη. Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται σε όλους τους ναούς για να προσκυνήσει ολόκληρη τη μεγάλη εβδομάδα.

Πότε πέφτει το καθολικό Πάσχα 2025;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία με το Καθολικό Πάσχα. Επίσης υπάρχουν διαφορές και στα κατά τόπους έθιμα.

Το Πάσχα των Καθολικών είναι μια σημαντική γιορτή για τους Καθολικούς, καθώς γιορτάζει την Ανάσταση του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς.

Η ημέρα του Πάσχα γιορτάζεται με μια ειδική λειτουργία στην εκκλησία, η οποία περιλαμβάνει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την ανάγνωση από τα Ευαγγέλια.

Το Πάσχα των Καθολικών είναι μια γιορτή της χαράς και της ελπίδας, καθώς γιορτάζει τη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο.

Πότε είναι το Καθολικό Πάσχα 2025

Το 2017 το Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών συνέπεσε, κάτι που θα ξανασυμβεί το 2025.

Μετά το επόμενο κοινό Πάσχα στις 20 Απριλίου του 2025, κοινός θα είναι ο εορτασμός ξανά τα έτη 2028, 2031, 2034, 2037, 2038, 2041 κ.α.

Στον 21ο αιώνα τα όρια εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα είναι από τις 4 Απριλίου το νωρίτερο έως τις 8 Μαϊου το αργότερο, ενώ τα όρια του Καθολικού Πάσχα από τις 22 Μαρτίου το νωρίτερο έως τις 25 Απριλίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι Καθολικοί δεν έχουν ποτέ Πάσχα τον Μάιο και οι Ορθόδοξοι ποτέ Πάσχα τον Μάρτιο.

Συνολικά, στα 100 χρόνια του 21ου αιώνα το Πάσχα θα είναι κοινό τα 31 έτη, αλλά κάθε επόμενο αιώνα αυτό θα συμβαίνει όλο και σπανιότερα. Μάλιστα, το τελευταίο κοινό Πάσχα υπολογίζεται ότι θα συμβεί το έτος 2698.

Από εκεί και πέρα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί δεν θα γιορτάσουν ξανά από κοινού την Ανάσταση του Χριστού!