Πως φτιάχνω μπακλαβά: Μια εύκολη συνταγή της γιαγιάς

Πως
Πως

Σας αρέσει ο μπακλαβάς; Δείτε μία εύκολη συνταγή

μπακλαβά της γιαγιάς
μπακλαβά της γιαγιάς

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλυκό που πολλοί θα το βρούμε στις Ελληνικές κουζίνες.

Ένα απίθανο και γευστικό γλυκό που φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση καρύδι είτε αμύγδαλο. Από την μία, οι συνταγές είναι πολλές και τα υλικά είναι σε λογικό πλαίσιο. Από την άλλη πολλοί φοβούνται για τις θερμίδες. Μην αγχώνεστε σε αυτό το άρθρο θα τα μάθετε όλα.

Πόσες θερμίδες κρύβονται σε 1 μερίδα μπακλαβά;

Οι θερμίδες κρύβονται στην γλυκιά του γεύση που είναι από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού. Αν επιλέξετε σιρόπι καστανής ζάχαρης ή στέβια τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μια μερίδα μπακλαβά είναι περίπου 2 φέτες. Οι θερμίδες μιας μερίδας, υπολογίζονται περίπου σε 335 θερμίδες (kcal).

Ποια είναι τα υλικά για τον μπακλαβά;

Θα χρειαστείτε 60 έτοιμα φύλλα για μπακλαβά, 1½ κιλό αμύγδαλα λευκά ή καρύδι και θα πρέπει να είναι αλεσμένα. Απαραίτητες είναι οι 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη, 400 γραμμάριο βούτυρο, και 3 κουταλιές γλυκού κανέλα. Τα παραπάνω υλικά για τον μπακλαβά θα τα βρείτε εύκολα και δεν είναι και τόσο δαπανηρά.
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε τα εξής υλικά. 1 κιλό ζάχαρη, 1 λίτρο νερό, λίγη κανέλα και μία κουταλιά λεμόνι.

Πανεύκολη συνταγή για μπακλαβά

Η πρώτη κίνηση για να φτιάξουμε τον μπακλαβά είναι να ανακατέψουμε την ζάχαρη με τη φρυγανιά και την κανέλα. Στην συνέχεια αφού βουτυρώσουμε το ταξί βάζουμε τα φύλλα.

Μπορείτε να βάλετε όσα φύλλα θέλετε. Συνήθως βάζουν 10 και το καθένα το βουτυρώνουμε.

Μπορείτε στα 10 πρώτα φύλλα να ρίξετε και λίγη κανέλα. Από το 14ο φύλλο και έπειτα μπορείτε να ρίξετε τέσσερις κουταλιές γέμισης. Και από αυτό το φύλλο και έπειτα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, φύλλο– βούτυρο–γέμιση, μέχρι να φτάσουμε στα 40 ή 50 φύλλα ανάλογα πόσο πάχος θέλετε να έχει ο μπακλαβάς.

Βάζουμε τον φούρνο στους 170° C. Zεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να κάψει και το ρίχνουμε στον μπακλαβά. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Παράλληλα βράζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Λίγο πριν πάρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι. Μετά από 15 ώρες είναι έτοιμος.