Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα 2024 και πότε είναι;

Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα 2024 και πότε τελικά πέφτει η αργία που όλοι περιμένουμε

Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα 2024 και πότε είναι
Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα 2024 και πότε είναι

Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024 και τι καιρό θα κάνει;

Η περίοδος του Τριωδίου, είναι μία Εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων, που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

Η ονομασία του τριωδίου έρχεται από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο και περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Το Τριώδιο είναι ένας θεσμός που έχει επικρατήσει στην ελληνική κοινωνία τους τελευταίους δυο αιώνες με την Καθαρά Δευτέρα να φέρνει και την αρχή της Σαρακοστής.

Η περίοδος του Τριωδίου διαιρείται σε τρεις μικρότερες, από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδέσει το τριώδιο με τις αποκριές και τα καρναβαλικά έθιμα λίγο πριν την Νηστεία της Σαρακοστής.

Το τριώδιο είναι μια κινητή περίοδος, η οποία διαιρείται σε τρεις μικρότερες, δηλαδή Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου, Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση.

Πότε ανοίγει φέτος το Τριώδιο, πότε “πέφτει” η Καθαρά Δευτέρα;

Πολλοί από τώρα αναζητούν πότε ξεκινούν οι απόκριες 2024. Το τριώδιο ανοίγει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024.

-Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι στις 17 Μαρτίου 2024.

-Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 7 Μαρτίου 2024.

-Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 18 Μαρτίου 2024.

Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα. Όλες οι Κυριακές του Τριωδίου έχουν µία συγκεκριµένη ονοµασία και αποτελούν µία αλληλουχία µεστή νοηµάτων και µηνυµάτων.

Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα το 2024, 2025, 2026;
Καθαρά Δευτέρα του 2024 18 Μαρτίου 2024
Καθαρά Δευτέρα του 2025 3 Μαρτίου 2025
Καθαρά Δευτέρα του 2026 23 Φεβρουαρίου 2026

Αναλυτικά οι Κυριακές του Τριώδιου:

– Κυριακή του Ασώτου Φεβρουαρίου
– Κυριακή της Απόκρεω
– Κυριακή της Τυροφάγου
– Α’ Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας
– Β’ Νηστειών: Γρηγορίου του Παλαµά
– Γ’ Νηστειών: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως
– Δ’ Νηστειών: Ιωάννου της Κλίµακος
– Ε’ Νηστειών: Μαρίας της Αιγυπτίας
– Κυριακή των Βαΐων

Το παράδοξο με την Καθαρά Δευτέρα είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες μη επίσημες αργίες -όπως του Αγίου Πνεύματος- είναι καθιερωμένη και τα πάντα λειτουργούν όπως πχ Δεκαπενταύγουστο ή ανήμερα Χριστουγέννων που είναι στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα 2024;

Σε τελική ανάλυση, η προσμονή για τον καιρό της Καθαράς Δευτέρας του 2024 παραμένει μυστηριώδης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το αν ο χαρταετός θα “σηκωθεί” στον ουρανό ή θα παραμείνει στα χέρια μας, ανυπομονώντας για καταλληλότερες συνθήκες. Τα μερομήνια προβλέπουν συννεφιασμένο καιρό με λίγη ηλιοφάνεια. Μένει να δούμε αν θα πέσουν μέσα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, την Καθαρά Δευτέρα, το πέταγμα του χαρταετού θα πραγματοποιηθεί χωρίς καιρικά προβλήματα.