Χαλκίδα: Τα ξύλα και τα πλαστικά “πνίγουν” τις ακτές!

xyla kai plastika pnigoun tis perissoteres aktes sti chalkida

Μπορεί να έχει περάσει καιρός από τις μεγάλες πλημμύρες στην χώρα μας αλλά ακόμα και τώρα συνεχίζονται τα προβλήματα σε παραλίες της Χαλκίδας.

Τα ξύλα και τα πλαστικά πνίγουν ακόμα τις ακτές.

Άσχετα με τις πλημμύρες, κάθε χρόνο στις θάλασσες, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταλήγουν ετησίως περίπου χιλιάδες τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, αριθμός που έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με φόντο και το αρνητικό αποτύπωμα που αφήνουν, κυρίως όταν γίνονται αισθητά στις παράκτιες περιοχές τόσο μέσα στη στήλη του νερού, όσο και στη παραλία.

Η κατάσταση, επιβαρύνθηκε και άλλο μετά τις πρόσφατες κακοκαιρίες Daniel και Elias. Τα πλαστικά επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας ή κατανέμονται στη στήλη του νερού και στη συνέχεια μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα, ενώ αφού διανύσουν συχνά μεγάλες αποστάσεις, ένα μέρος τους καταλήγει στον πυθμένα αποτελώντας σημαντική απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και ένα άλλο μέρος τους καταλήγει στην ακτογραμμή, όπου την υποβαθμίζει περιβαλλοντικά και αισθητικά.

Καθημερινά τόνοι από ξύλα, λόγω των ρευμάτων μεταφέρονται στις ακτές τις Χαλκίδας.

Δεν ξεχνάμε πως είχε γίνει η θάλασσα στις Συκιές όταν μετατράπηκε σε έναν απέραντο βούρκο.

Σχεδόν καθημερινά, συνεργεία του Δήμου καθαρίζουν τις παραλίες της Χαλκίδας που έχουν γεμίσει από ξύλα και πολλά πλαστικά.

Στο δύσκολο έργο της καθαριότητας συμμετείχαν μπουλντόζες και τρακτέρ όπως βλέπετε που απομάκρυναν τα φερτά υλικά από τις ακτές στην περιοχή της Δροσιάς.

xyla kai plastika pnigoun tis perissoteres aktes sti chalkida

Καθημερινά συνεργεία του Δήμου απομακρύνουν εκατοντάδες κιλά απορρίμματα.

Στη θάλασσα επιπλέουν πλαστικά αντικείμενα, όπως σακούλες, μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, συσκευασίες καλλυντικών, δοχεία απορρυπαντικών, καφάσια, συσκευασίες τροφίμων και πλαστικά ποτήρια και καπάκια, καθώς και οικοδομικά υλικά.

Λόγω της έκτασης της ρύπανσης, εκτιμάται πως θα χρειαστούν και άλλες ημέρες δράσης για την απορρύπανση των συγκεκριμένων ακτών.