Θέρμανση με αντλία θερμότητας

Μια αντλία θερμότητας με πηγή αέρα θερμαίνει το σπίτι σας, αντλώντας θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και μεταφέροντας αυτή τη θερμότητα στον αέρα που κυκλοφορεί στο σπίτι σας. Παρόλο που έξω μπορεί να είναι κρύο, συχνά υπάρχει αρκετή θερμότητα για να παρέχει επαρκή θέρμανση στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Οι χειμώνες της Ελλάδας είναι, ως επί το πλείστον, ήπιοι, γεγονός που επιτρέπει σε αυτές τις αντλίες να λειτουργούν αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, έρχεται ένα σημείο όπου οι εξωτερικές θερμοκρασίες πέφτουν πολύ χαμηλά για βέλτιστη λειτουργία. Οι αντλίες θερμότητας δεν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου για τα περισσότερα συστήματα.

Μια αντλία θερμότητας λειτουργεί καλύτερα όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 4 βαθμούς. Μόλις οι εξωτερικές θερμοκρασίες πέσουν στους 4 βαθμούς, οι αντλίες θερμότητας αρχίζουν να χάνουν απόδοση και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν στους -4 με -10 βαθμούς, μια αντλία θερμότητας χάνει τη θέση της ως η πιο αποδοτική επιλογή θέρμανσης για ένα σπίτι στην Ελλάδα. Το πρόβλημα σε αυτή τη θερμοκρασία είναι ότι το σύστημα θα απαιτεί περισσότερη ενέργεια καθώς λειτουργεί, επειδή δεν υπάρχει αρκετή θερμική ενέργεια στον εξωτερικό αέρα για να χρησιμοποιήσει.

Πώς να θερμανθείτε όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές

Όταν η αντλία θερμότητας σταματήσει να λειτουργεί αποτελεσματικά, πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται στα εφεδρικά συστήματα θέρμανσης για ζεστασιά.

Η επένδυση σε ένα εφεδρικό σύστημα θέρμανσης είναι μια έξυπνη ιδέα για τους ιδιοκτήτες που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αντλιών θερμότητας που αγωνίζονται εν μέσω κρύου. Υπάρχουν διαθέσιμες μερικές διαφορετικές επιλογές συστημάτων, μεταξύ των οποίων:

  1. Η ηλεκτρική θέρμανση αντίστασης μπορεί να προστεθεί στο σπίτι σας μέσω της εγκατάστασης λωρίδων θερμότητας στο σύστημα HVAC σας. Οι λωρίδες θερμότητας αναλαμβάνουν τη θέρμανση μόλις οι αντλίες σταματήσουν να αποδίδουν αποτελεσματικά σε κρύο καιρό. Δεν είναι η πιο ενεργειακά αποδοτική επιλογή, αλλά είναι πιο αποδοτικές από μια αντλία θερμότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ενέργεια από φυσικό αέριο στο σπίτι σας, αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη εφεδρική επιλογή θέρμανσης για εσάς.
  2. Οι λέβητες αερίου προσφέρουν αποτελεσματική θέρμανση κατά τις ψυχρές περιόδους, όταν μια αντλία θερμότητας δυσκολεύεται. Εάν το σπίτι σας διαθέτει συνδέσεις φυσικού αερίου, ένας καυστήρας αερίου είναι πιθανότατα η πιο αποδοτική επιλογή εφεδρικής θέρμανσης. Οι καυστήρες αερίου κοστίζουν περισσότερο στην αγορά και την εγκατάσταση σε σύγκριση με τις ταινίες θερμότητας, αλλά η θέρμανση που παρέχουν είναι πιο αποδοτική και αξιόπιστη.

Να χρησιμοποιείτε την εφεδρική θέρμανση με σύνεση

Τα εφεδρικά συστήματα θέρμανσης είναι μια εξαιρετική λύση όταν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα πέφτουν προς το μηδέν και οι αντλίες θερμότητας γίνονται λιγότερο αποδοτικές. Το κλειδί είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από -4 έως -1 βαθμούς. Η λειτουργία του εφεδρικού συστήματος θέρμανσης όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες θα αυξήσει το κόστος θέρμανσης.