Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Ποια είναι τα κριτήρια και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα το 2024 – Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα είναι τα χρήματα και ποιοι εξαιρούνται από την επιδότηση

Επίδομα θέρμανσης ρεύμα 2024 αίτηση και πληρωμή
Επίδομα θέρμανσης ρεύμα 2024 αίτηση και πληρωμή

Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα, είναι ένα επίδομα ή επιδότηση που αφορά την κατανάλωση ρεύματος για την θέρμανση. Πως γίνεται η αίτηση στην ΑΑΔΕ και πότε έρχεται η πληρωμή;

Το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα, αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με την προϋπόθεση πως οι δικαιούχοι έχουν κάνει τις αιτήσεις τους, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Ποια είναι τα κριτήρια και ποιοι οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024

– Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024, είναι φυσικά πρόσωπα. Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να είναι άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας.

– Θα πρέπει να ζουν είτε σε δικό τους σπίτι, ή να ενοικιάζουν ή να μένουν δωρεάν.

– Δικαίωμα αίτησης ώστε να λάβουν το επίδομα ρεύματος, έχουν όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024 έχουν να κάνουν με το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα.

Θα πρέπει να ανέρχεται:

Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.

Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο. Για κάθε τέκνο, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.

– Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

– Για ελεύθερους επαγγελματίες, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Τα περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024 αυτά είναι τα εξής:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024

Στην αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024, το κάθε νοικοκυριό υποβάλει μόνο μία αίτηση, δεν χρειάζεται να κάνει το κάθε μέλος αλλά μόνο ο ένας, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας.

Αν η κατοικία σας είναι ενοικιαζόμενη, τότε εισάγετε έναν ΑΦΜ εκμισθωτή, Όνοματεπώνυμο Εκμισθωτή και έναν ΑΦΜ / Όνοματεπώνυμο παραχωρούντος
Θα πρέπει να εισάγετε τον αριθμό παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος της κύριας κατοικίας σας, e-mail επικοινωνίας, Τηλέφωνο Οικίας και Κινητό τηλέφωνο.

Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών.

Πώς θα γίνει η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024

Μετά την υποβολή της αίτησης η ΑΑΔΕ ελέγχει τα στοιχεία και τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποιεί στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση

Ο δικαιούχος στην αίτηση, θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος.

Οι λογαριασμοί δηλώνονται σταδιακά καθώς εκδίδονται και ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου.

Πόσα είναι τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024

Τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024 υπολογίζεται με βάση τα 60 ευρώ επί το συντελεστή βαθμοημέρας κάθε οικισμού.

Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος, το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Ποιοι εξαιρούνται από το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024

Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται από το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024 όσοι λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024.

Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Στο παραπάνω άρθρο είδαμε τα κριτήρια και το ποιοι οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024. Αναλύσαμε τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά κριτήρια. Πώς θα κάνετε την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024 και πόσα είναι τα χρήματα αλλά και ποιοι εξαιρούνται από το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα 2024.