Επίδομα θέρμανσης 2021: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι στην Εύβοια;

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Για πρώτη φορά το επίδομα δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και το φυσικό αέριο, υγραέριο, pellet και καυσόξυλα.

Όσον αφορά pellet και καυσόξυλα, αφορά μόνο οικισμούς με λιγότερους από 2500 κατοίκους στοιχείο που επίσης προκύπτει βάσει Ταχυδρομικού Κώδικα.

  1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 11 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα του Taxis αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
  2. Θα πρέπει να αγοράσουν καύσιμα εντός της περιόδου από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Τον αριθμό της απόδοσης, θα πρέπει επίσης να τον δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Μαρτίου.
  3. Το επίδομα θα πληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου εφόσον οι αγορές καυσίμου έχουν γίνει έως το τέλος του 2020 και έως τις 31 Μαρτίου εφόσον οι αγορές γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Ειδικά οι καταναλωτές φυσικού αερίου, είναι πιθανό να εισπράξουν το επίδομά τους έως τις 26 Απριλίου.

Τι αλλάζει στα κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αλλάζουν. Για τον άγαμο ορίζονται στα 12.000 ευρώ και για τον παντρεμένο στα 20.000 ευρώ ενώ προστίθενται 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι τα 22.000 ευρώ και προστίθενται 2000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου. Στα 130.000 ευρώ ορίζεται το περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο και στα 250.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Το επίδομα θα είναι κατ’ ελάχιστο 80 ευρώ και κατά μέγιστο 650 ευρώ. Το τελικό ποσό, ο κάθε δικαιούχος θα το μάθει μετά την υποβολή της αίτησης καθώς παίζει ρόλο ο Ταχυδρομικός Κώδικας αλλά και η οικογενειακή κατάσταση (σ.σ θα ακολουθήσει νέα υπουργική απόφαση). Σε έναν εκτενέστατο πίνακα που συνοδεύει την υπουργική απόφαση, γίνεται αντιστοίχιση του κάθε ταχυδρομικού κώδικα με έναν συντελεστή. Βάσει αυτού κρίνεται και το ύψος του επιδόματος. Όσο πιο κοντά στην μονάδα, τόσο μεγαλύτερο και το επίδομα.

Άρα, σε αυτή τη φάση, το ζητούμενο είναι ο καταναλωτής να κάνει την αίτησή σου και να αγοράσει τα καύσιμα. Η αξία των αγορών θα πρέπει να είναι διπλάσια του ύψους του επιδόματος για να μην υπάρξουν απώλειες. Επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο του νοικοκυριού