ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ 5ου ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ

Για ποιο λόγο ασχολήθηκε ο Όμιλος με τα μικροπλαστικά;

Ο Όμιλος Βιολογίας , στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CONNECT, ασχολήθηκε με τα  πλαστικά απορρίμματα και συγκεκριμένα με τα μικροπλαστικά επειδή  αποτελούν μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς το 60-80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα αποτελούνται από πλαστικό. Μόνο κατά το 2012, 165 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρύπαναν τις θάλασσες και τους ωκεανούς .Τα μικροπλαστικά είναι μια ορατή απειλή, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνα είναι οι μικροσκοπικές ίνες πλαστικού (μικροπλαστικά) που αν και αόρατες εύκολα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Τι λοιπόν  είναι τα μικροπλαστικά ;

Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα θραύσματα των πλαστικών που είναι μικρότερα από 5 mm

Και πώς δημιουργούνται στο περιβάλλον;

 Κύρια πηγή των μικροπλαστικών αποτελούν τα πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα και μέσω των χημικών και φυσικών διεργασιών διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια και σωματίδια ή ίνες. Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού παραμένουν στο νερό και ρυπαίνουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς μας για χιλιάδες χρόνια. Άλλες πηγές μικροπλαστικών είναι τα:

-Βιομηχανικά προϊόντα: μία πληθώρα πλαστικών βιομηχανικών προϊόντων, καταλήγει άμεσα ή έμμεσα στις θάλασσές μας από αμέτρητες πηγές.

-Καλλυντικά: Με την πρώτη ματιά φαίνονται ακίνδυνα, ωστόσο, προϊόντα που χρησιμοποιούνται για απολέπιση, σαμπουάν, αποσμητικά κλπ περιέχουν πλαστικά μικροσωματίδια που αποτελούνται από πολυαιθυλένιο (ΡΕ), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), πολυμεθύλιο (PMMA) και νάιλον.

-Συνθετικά ενδύματα (πχ fleece) : Εκτιμάται ότι ένα μόνο ρούχο κατασκευασμένο από συνθετικές ίνες απελευθερώνει σε κάθε πλύση περίπου 1.900 μικροπλαστικές ίνες στο αποχετευτικό σύστημα οι οποίες συνήθως καταλήγουν στη θάλασσα.

Πόσος καιρός απαιτείται πραγματικά για να διαλυθούν τα πλαστικά;

Τις τελευταίες δεκαετίες επικρατούσε η αντίληψη ότι απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια για την διάσπαση των πλαστικών απορριμμάτων στο φυσικό περιβάλλον. Όμως νεότερες έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει. Για παράδειγμα, ένα πλαστικό μπουκάλι σε μια παραλία είναι εκτεθειμένο στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, του ανέμου, του αλατιού και του κυματισμού της θάλασσας. Οι παράγοντες αυτοί επιταχύνουν τη διαδικασία διάσπασης.

Τελικά τα μικροπλαστικά αποτελούν απειλή και ποιους αφορά η απειλή αυτή;

Οι ποσότητα των μικροπλαστικών στους ωκεανούς όλο και αυξάνεται. Ο ΟΗΕ δήλωσε το 2017, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία μας!

Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στη θάλασσα συχνά αποτελούν τροφή για τα ψάρια, τα οποία μετά καταλήγουν στο τραπέζι των καταναλωτών και στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν βρεθεί μικροπλαστικά σε φαγητά και ποτά, όπως είναι οι μπύρες, το μέλι αλλά και το πόσιμο νερό.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πλαστικά σωματίδια έχουν επίσης ανακαλυφθεί πρόσφατα σε ανθρώπινα κόπρανα.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν στην ανθρώπινη υγεία αλλά τα πλαστικά περιέχουν συχνά πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή επιβραδυντικά φλόγας και άλλες πιθανώς τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το ζώο ή τον άνθρωπο που τα καταναλώνει.

Επομένως η απειλή  αφορά όλους τους οργανισμούς του πλανήτη

Τι θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε ως καταναλωτές για να προστατέψουμε το περιβάλλον και την υγεία μας ;

-Θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στην ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων

-να μη χρησιμοποιούμε  προϊόντα όπως καλλυντικά και απορρυπαντικά που έχουν προσθήκη μικροπλαστικών

-να αγοράζουμε μόνο ρούχα από φυσικές πρώτες ύλες όπως  βαμβακερά, μάλλινα ,μεταξωτά

-να κάνουμε χρήση μόνο  γυάλινων  ή μεταλλικών σκευών

Το σχολείο σας εφαρμόζει τους παραπάνω κανόνες ;

Στο σχολείο μας εφαρμόζεται

-διαλογή των απορριμμάτων με κάδους για τα πλαστικά (μπλέ κάδος) , το χαρτί (κίτρινος κάδος) και τα οργανικά (καφέ κάδος) ,υπάρχει

 -χρήση κομποστοποιητή για τη παραγωγή κομπόστ που χρησιμοποιείται στο κήπο του σχολείου ,

-οι μαθητές φέρουν το νερό σε μεταλλικό θερμός και το κολατσιό σε χάρτινη συσκευασία ή επαναχρησιμοποιούμενο μπωλ

-εφαρμόζεται μείωση κατανάλωσης χαρτιού/πλαστικού με :χρήση ενός τετραδίου “ΠΡΟΧΕΙΡΟ”ανά μαθητή ,  επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων, ηλεκτρονικές σημειώσεις .

Επίσης όλο το σχολείο συμμετείχε στην Δράση, που οργάνωσε ο Όμιλος Βιολογίας ,“Συλλογή και Καταγραφή Πλαστικών και Μικροπλαστικών”  στις παραλίες Κουρέντι , Παπαθανασίου και Συκιές τα αποτελέσματα της οποίας  υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου https://5gym-chalk.eyv.sch.gr/el/