Διήμερο αθλητισμού και πολιτισμού για το 3ο γυμνάσιο Χαλκίδας

Το σχολείο διοργάνωσε φέτος διήμερη εκδρομή Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αρχαία Επίδαυρο και στην Αρχαία Μεσσήνη με μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου στα πλαίσια του Θεατρικού Εργαστηρίου και του μαθήματος Φυσικής Αγωγής.

Στο πρώτο μέρος της εκδρομής μας τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να θαυμάσουν τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Επιδαύρου, μέσα από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση που μας έκαναν οι ξεναγοί μας, κ.Διζέ Κατερίνα και Κανακάρη Βιβή.

Όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από την ιστορία του Ασκληπιείου της περιοχής και θαυμάσαμε την επιβλητικότητα του θεάτρου αλλά και την εξαιρετική ακουστική του. Μετά από μία στάση για φαγητό στο Ναύπλιο φτάσαμε, βραδάκι πια, στο ξενοδοχείο μας, στο γραφικό Γύθειο. Πρωί πρωί την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για την αρχαία Μεσσήνη καθώς οι μαθητές μας συμμετείχαν στην 5η Ημερίδα Κλασικού Αθλητισμού στο Αρχαίο Στάδιο της περιοχής. Τόσο το Στάδιο όσο και το Γυμνάσιο ανήκουν στα πλέον εντυπωσιακά, από άποψη διατήρησης, οικοδομικά συγκροτήματα της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το Στάδιο περιλαμβάνει 18 κερκίδες με 18 σειρές εδωλίων, που διαχωρίζονται από κλίμακες και περιβάλλεται από δωρικές στοές.

Η διεξαγωγή αγώνων κλασικού αθλητισμού έχει ως σκοπό την αναβίωση αρχαίων Ολυμπιακών αγωνισμάτων.

Το πρόγραμμα των αγώνων περιλάμβανε δρομικά αγωνίσματα, Στάδιο και Δίαυλο δρόμο, ρίψη λίθου, ακοντίου και άλμα σε μήκος άνευ φοράς. Η εκκίνηση στα αγωνίσματα των δρόμων έγινε με το σύστημα της ύσπληγας ( μηχανισμός εκκίνησης των αθλητών στους αρχαίους αγώνες).

Το σχολείο μας συμμετείχε με 42 μαθητές- αθλητές ανάμεσα σε 360 αγωνιζόμενους από Γυμνάσια από όλη την Ελλάδα. Παρόλο που τα παιδιά μας ήταν ηλικιακά από τους μικρότερους αθλητές, κατάφεραν ωστόσο να κατακτήσουν 3 μετάλλια. Ασημένιο μετάλλιο πήραν οι μαθήτριες Σταμπέλου Άρτεμις στον Δίαυλο Δρόμο, και Κισίμοβα Γκαμπριέλα στη ρίψη λίθου και Χάλκινο μετάλλιο ο μαθητής μας Σκούρος Κωνσταντίνος στο άλμα άνευ φοράς.

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η καλλιέργεια του πνεύματος ευγενούς άμιλλας, όπως αυτό αναδείχθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα στον φυσικό του χώρο.Έτσι μέσα από αυτούς τους αγώνες αναδεικνύεται η σπουδαιότητα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας σε συνάρτηση με το αθλητικό ιδεώδες, όπως αυτό υπήρχε στην αρχαιότητα.

Απώτερος στόχος είναι να ενταχθούν τέτοιου είδους διαχρονικές αντιλήψεις-αξίες στον σύγχρονο τρόπο ζωής καθώς και να μυηθούν τα παιδιά στα μυστικά του υγιούς αθλητισμού.

Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής μέσα σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης παρά την κούραση όλων μας.

Το στοίχημα να πραγματοποιήσουμε μια ομολογουμένως απαιτητική εκδρομή σαν αυτήν και μάλιστα με μαθητές Α’ Γυμνασίου ήταν μεγάλο.Ωστόσο τα παιδιά μάς “βγάλανε ασπροπρόσωπους “καθώς δε μας δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα.

Τους χρωστάμε ένα μεγάλο “ΜΠΡΑΒΟ” για τη συνέπεια και γενικά για τη συμπεριφορά τους και ένα μεγαλύτερο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” για την εξαιρετική επικοινωνία που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής μας. Οι συνοδοί Καθηγητές Γεωργίου Ελένη , Μακρή Έφη, Σταματούκου Βιβή, Πολέ Ιάσονας , Αγγέλου Βαγγέλης και Πέτρου Αλέξανδρος.