Βεβαίωση μετακίνησης Μαρτίου 2021: Δείτε τι άλλαξε σήμερα

Νέα βεβαίωση μετακίνησης πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους για να κινούνται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και του lockdown.

Η βεβαίωση μετακίνησης θα έχει ισχύ από την Τρίτη, 9 Μαρτίου και θα διαρκεί για 14 ημέρες. Η βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από τον ιστότοπο forma.gov.gr, έπειτα από υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση.

Πώς γίνεται ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων

Ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις επιδιώκεται να γίνεται ηλεκτρονικά με επιτόπια και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης των ελεγκτών (αστυνομικών ή και Επιθεωρητών Εργασίας) στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Για παράδειγμα, από τα στοιχεία του εντύπου της μετακίνησης ενός εργαζομένου θα μπορεί να διασταυρώνεται ο ΑΦΜ της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» για να διαπιστωθεί αν είναι σε κανονικό καθεστώς εργασίας, οπότε μπορεί να μετακινείται για λόγους εργασίας, ή αν είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει κυρώσεις για ψευδή δήλωση.