Τα e-shops και τα βασικά εργαλεία τους

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα γνωστά μας e-shops που συναντάμε συχνά στο Διαδίκτυο, αποτελούν πλέον μία από τις βασικές επιλογές για τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν τις αγορές τους με άνεση, οικονομία και ταχύτητα στην παράδοση της παραγγελίας τους.

Έχοντας πια στην πλάτη τους δεκαετίες πείρας και τεχνογνωσίας, η κατασκευή eshop δεν είναι πια τόσο «ριζοσπαστική» λύση για τις εμπορικές συναλλαγές, ωστόσο έχουν ακόμη πολύ μέλλον και η δυναμική τους είναι τέτοια που έχουν πολλά περιθώρια να κατακτήσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των πωλήσεων.

Τον δρόμο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε… επανάσταση, έδειξαν οι νέοι, είτε ως καταναλωτές, προτιμώντας τα e-shops για τις αγορές τους, ειδικά στον τομέα των ρούχων και των αθλητικών ειδών, είτε ως επιχειρηματίες, αφού το στήσιμο ενός ψηφιακού καταστήματος είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι εκείνο ενός φυσικού. Η έμφυτη κλίση μάλιστα που έχουν οι νεότερες ηλικίες στα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της πληροφορικής συνετέλεσε ώστε το Διαδίκτυο να γεμίσει από τέτοια καταστήματα, στελεχωμένα από νεαρούς επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Η καλή φήμη που σταδιακά απέκτησαν τα ηλεκτρονικά καταστήματα βοήθησε στην περαιτέρω εξάπλωσή τους και απομάκρυνε τις αρχικές επιφυλάξεις των καταναλωτών που είχαν έως τότε εμπειρία μόνο από τις… διά ζώσης αγορές, ενώ η πανδημία υπήρξε ένας ακόμη παράγοντας που έφερε τους πελάτες σε επαφή με τον νέο τρόπο αγορών, έστω κι αν αυτός επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων και δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή.

Η ευκολία με την οποία πραγματοποιείται σήμερα μια ηλεκτρονική αγορά είναι τόσο μεγάλη που πλέον και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, ενίοτε ύστερα από… φροντιστήριο από τους νεότερους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ψωνίσουν από τα e-shops. Και οι επιχειρηματίες, όμως, από την πλευρά τους έχουν φροντίσει ώστε τα ηλεκτρονικά καταστήματα να είναι φιλικά στον χρήστη και να

προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, από την παρουσίαση των προϊόντων μέχρι και την αγορά τους μέσω της ιστοσελίδας με πλαστικό χρήμα (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα).

Η ιστοσελίδα είναι το βασικό εργαλείο μιας επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας με τον πελάτη. Για να γίνει, όμως, γνωστή η παρουσία μιας ιστοσελίδας στο Ίντερνετ χρειάζεται η διαφήμιση, βασικός μοχλός ανάπτυξης για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η διαφήμιση γίνεται κυρίως στην Google, αφού αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιούνται τα ηλεκτρονικά καταστήματα, με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο να λειτουργούν επικουρικά.

Ο κατ’ εξοχήν, όμως, φορέας της διαφήμισης είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του Διαδικτύου και όλοι οι χρήστες του είναι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλεκόμενοι με τα social media. Όσοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα βλέπουν τις πωλήσεις τους και τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, αποκτώντας προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Στην ίδια ευνοϊκή θέση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες εκείνοι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες SEO (search engine optimization), χάρη στις οποίες μια ιστοσελίδα μπορεί να φορτώσει πιο γρήγορα και να εμφανιστεί πρώτη στον υπολογιστή του χρήστη που θα κάνει μια σχετική αναζήτηση. Χάρη σε αυτά τα εργαλεία τα ηλεκτρονικά καταστήματα επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στο καταναλωτικό κοινό και παγιώνουν την παρουσία τους ως αξιόπιστοι «παίκτες» στον δύσκολο και απαιτητικό χώρο του εμπορίου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες: https://www.netplanet.gr