Αυτή ήταν η πιο λυπηρή μέρα στην Εύβοια! Μεγάλος ο θρήνος

Αυτή ήταν η πιο λυπηρή μέρα στην Εύβοια

Κάθε τόπος έχει ημέρες που θα θυμάται για πάντα

Δείτε ποια ήταν η πιο λυπηρή μέρα στην Εύβοια πριν πολλά χρόνια.

Ημέρες όπου κάτι κακό συνέβη και έκανε τους κατοίκους της να είναι στεναχωρημένοι. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Εύβοια, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην Ελλάδα

Ήταν πρωί ενός χειμωνιάτικης ημέρας το 1947 όταν η είδηση βύθισε στο πένθος τους κατοίκους που έμεναν στην Νότια Εύβοια.

Στις 18 Ιανουαρίου 1947 στις 8:30 π. μ. το «Χειμάρα» με 530 επιβάτες και 87 άνδρες πλήρωμα απέπλευσε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τον Πειραιά.

Ανάμεσα στους επιβάτες του ήταν 244 αδειούχοι στρατιώτες, 34 πολιτικοί κρατούμενοι που οδηγούνταν στην εξορία και 43 χωροφύλακες.

Μετά τον απόπλου του πλοίου ο πλοίαρχος ζήτησε και πέτυχε να παραμείνουν οι κρατούμενοι χωρίς δεσμά σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Εκείνο το ξημέρωμα μια μεγάλη κακοκαιρία ήταν πάνω από το χωριό. Έριχνε χιόνι και είχε δυνατούς ανέμους.

Ο καπετάνιος λόγω της κακοκαιρίας θεώρησε σκόπιμο να μην περάσει ανοιχτά της Εύβοιας αλλά να πλεύσει εσωτερικά της, περνώντας από τη Χαλκίδα.

Το πλοίο έφτασε στη Χαλκίδα μετά από 16 ώρες, τα μεσάνυχτα της 18ης Ιανουαρίου. Εκεί αποβιβάστηκαν 9 ή 10 επιβάτες και επιβιβάστηκε άγνωστος αριθμός ατόμων.

Αφού πέρασε τα στενά του Νοτίου Λιμένα παράλλαξε την Αυλίδα ανεβάζοντας ταχύτητα στους 12 κόμβους.

Ο άνεμος ήταν βόρειος, μέτριας έντασης και επικρατούσε δριμύ ψύχος.

Ο πλους συνεχίστηκε κανονικά ως τις 4:00 π. μ. Στις 4:10 π. μ., έπλεε κοντά στις νησίδες Βερδούγια ανάμεσα στα Νέα Στύρα και την Αγία Μαρίνα.

Έπεσε πάνω στα βράχια και ξαφνικά το πλοίο γέμισε από νερά. Για μιάμιση ώρα όσοι επέβαιναν έζησαν τον δικό τους εφιάλτη.

Βυθίστηκε μετά από 1,5 ώρα μέσα στην παγωμένη θάλασσα, οδηγώντας στο θάνατο 391 ανθρώπους.

Έπεφτε ξύλο για ένα σωσίβιο

Όσοι βρίσκονταν πάνω στο πλοίο άρχισαν να ουρλιάζουν και να χάνουν την ψυχραιμία τους. Άλλοι μέσα στον πανικό τους έβαλαν τα κλάματα, ενώ έπεφτε και ξύλο για ένα σωσίβιο.

Παρόλα τα παγωμένα νερά, υπήρχε η ελπίδα πως θα κατάφερναν να σωθούν. Ακούγεται ότι υπήρχε μια αδικία όσον αφορά την χρήση λέμβων.

Το ναυάγιο του «Χειμάρρα» γράφτηκε στην ιστορία σαν το πιο πολύνεκρο ελληνικό ναυάγιο του 20ου αιώνα. Εκέινη την εποχή οι εφημερίδες χαρακτήρισαν το ναυάγιο που έγινε στην Εύβοια σαν τον «Ελληνικό Τιτανικό».

Συνταρακτικές ήταν οι ιστορίες των επιζώντων που βοήθησαν και έσωσαν συνεπιβάτες τους μέσα στα παγωμένα νερά της Εύβοιας.