Αλιβέρι αξιοθέατα

Στο Αλιβέρι υπάρχουν αξιόλογα κλασσικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία που δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής, με αποτέλεσμα άλλα να χαθούν άλλα να κλαπούν και άλλα να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Μυκηναϊκός τάφος (1200-300 π.χ.): Βρίσκεται κοντά στο Κατακαλού . Ανακαλύφθηκε το 1907.

Πορθμός: Οι υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ κτίστηκαν πάνω στην Ελληνιστική-Ρωμαϊκή πόλη- λιμάνι «Πορθμός». Κτίρια και μνημεία, καταστράφηκαν, κλάπηκαν, ελάχιστα βρίσκονται στα μουσεία Χαλκίδας και Ερέτριας. Πριν λίγα χρόνια κατά την κατασκευή γραφείων απεκαλύφθη το ρωμαϊκό λουτρό (μερικά επισκέψιμο σήμερα). Πρόσφατα στην κατασκευή της νέας μονάδας Φ.Α. αποκαλύφθηκε το νεκροταφείο της πόλης.

Ριζόκαστρο- Portimo ή Protimo : Φράγκικο κάστρο , για την προστασία του Πορθμού. Χρησιμοποιήθηκε και στην επανάσταση του 1821.

Βενετσιάνικος πύργος, «Ματσουκέλα» ανάμεσα στις καμινάδες της ΔΕΗ

Ο ολόγραφος Βυζαντινός ναός Παναγίτσας που κτίστηκε το 1393, έχει υποστεί σημαντική φθορά από την άρνηση της Δημάρχου να εφαρμόσει τις οδηγίες της Ε.Β.Α.

«Κόκκινη» εκκλησιά : Βυζαντινό ναϊδριο κτισμένο το 1329 ή 1393, εκτός μιας άτεχνης παρέμβασης στην στέγη, βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Άγιος Γεώργιος. : Άρχισε να κτίζεται το 1836 από Ηπειρώτες πετράδες και αποπερατώθηκε το 1863.Τα τελευταία δώδεκα χρόνια με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου του Ναού εκτελείται εκτεταμένο και διαρκές πρόγραμμα ανακαίνισης και ανάδειξης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου. Σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για την πόλη και ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και κουλτούρας. Στον περίβολο του Αγίου Γεωργίου υπάρχει επίσης το ναϊδριο του Αγ. Νικολάου, κτίσμα του 17ου αιώνα, στο οποίο επίσης άρχισε να εκτελείται ειδικό έργο προστασίας και ανάδειξης.

Το λιγνιτωρυχείο : Για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων και 2.000 στρ. έκτασης έχει υποβληθεί από τον Σύλ. Περιβάλλοντος και την GREENPEACE μελέτη, την οποία η ΔΕΗ αποδέχτηκε.

Θα δημιουργηθεί μεγάλο Φ/Β πάρκο, τεχνολογικό πάρκο και μουσείο, καθώς και αισθητικό πάρκο με λίμνη.