Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μία άλλη εποχή με τα σχολεία να είναι εντελώς διαφορετικά με το σήμερα και η Κυριακή μπορεί να μην είχε μάθημα αλλά κάτι άλλο…
Θα δείτε τι έκαναν τα σχολεία στην Εύβοια κάθε Κυριακή. Τότε στις αίθουσες διδασκαλίας δεν υπήρχαν οι μαρκαδόροι αλλά οι ασπρόμαυρες κιμωλίες και ο μαυροπίνακας. Φόβος και τρόμος για πολλούς που δεν είχαν διαβάσει και δεν ήξεραν να πουν μάθημα ή σηκώνονταν στον πίνακα για να λύσουν μία άσκηση.
Απαραίτητο αξεσουάρ στην αίθουσα της τάξης, το γνωστό βάθρο, όπου χρησίμευε να βλέπεις τον δάσκαλο από τα θρανία.
Δείτε τι έκαναν κάθε Κυριακή τα σχολεία στην Εύβοια
Μονόδρυ μιας ωραίας εποχής… Ο εκκλησιασμός γινόταν κάθε Κυριακή, ξεκινώντας από το σχολείο και ανεβαίνοντας τον λόφο με διάφορες καιρικές συνθήκες…
Όλοι οι μαθητές περίμεναν πως και πως την Κυριακή και όλοι μαζί πήγαιναν στην εκκλησία. Μία φωτογραφία με νοσταλγία και ποιότητα ζωής. Αν σταθεί κανείς και δει με λεπτομέρεια τους μαθητές και τα ευχάριστα προσωπάκια τους θα βρει μέσα της μια εποχή που μας προσπέρασε, και ήταν όμορφη.
Πείτε το νοσταλγία, πείτε το αγάπη για το ρετρό. Κάποιοι το λένε ποιότητα ζωής. Αν σταθεί κανείς και δει με λεπτομέρεια την υπέροχη αυτή φωτογραφία με το σχολείο, θα βρει μέσα της μια εποχή που μας προσπέρασε, και ήταν όμορφη.

Τις φωτογραφίες βρήκαμε στο avlonari such a lovely place και ανήκουν στην κυρία Κλεοπάτρα Αγαπητού.
Διάβασε πως ξεκίνησε το πρώτο σχολείο
Η έννοια της ομαδοποίησης των μαθητών σε συγκεκριμένες τοποθεσίες για να μάθουν, υφίσταται από την εποχή των Κλασικών χρόνων της ελληνικής αρχαιότητας. Η Ακαδημία του Πλάτωνα και η Περιπατητική Σχολή αποτελούσαν οργανωμένα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα κατ’ αντίθεση της κατ’ οίκον ιδιαίτερης διδασκαλίας την οποία επιτελούσαν οι παιδοτρίβες. Η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχε, από το 425 μ.Χ., εκπαιδευτικό σύστημα που ξεκινούσε από τη στοιχειώδη εκπαίδευση η οποία ήταν προαπαιτούμενο για τους στρατιωτικούς.
Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι πόλεις Προύσα και Αδριανούπολη έγιναν τα κύρια κέντρα μάθησης. Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα και στην πρώιμη Μοντέρνα εποχή, ο κύριος στόχος των σχολείων (κατ’ αντίθεση προς τα Πανεπιστήμια) ήταν η διδασκαλία των Λατινικών. Αυτό οδήγησε στον όρο grammar school και στον αντίστοιχο Ελληνικό όρο γραμματοδιδασκαλείο που χαρακτηρίζει το σημερινό Δημοτικό σχολείο.
Διαβάστε τα νέα της Εύβοιας:
Αυτοκτονία Χαλκίδα: Αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του
Απίστευτες φωτογραφίες από μία γέννα στην Εύβοια
Το ήξερες; Αυτό το χρώμα αυτοκινήτου προτιμούν τα περιστέρια στη Χαλκίδα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις και τα νέα από την Εύβοια με διαφορετική ματιά στο Evianews.com