Πρώτη Φορά στον Παιδικό Σταθμό

Ο παιδικός σταθμός είναι συνήθως η πρώτη αποχώρηση από το οικείο περιβάλλον του σπιτιού, για το παιδί. Δύσκολη φυσικά στιγμή εκτός από το παιδί είναι και για τους γονείς. Συνήθως η μαμά δυσκολεύεται να εμπιστευτεί κάποιους που μέχρι πριν δεν γνώριζε.

Ταυτόχρονα το παιδί έχει άγχος ίσως και φόβο που θα αποχωριστεί τη μητέρα του. Κάποια tips για να βοηθήσουμε στο να επιλέξουμε τον κατάλληλο παιδικό σταθμό είναι: –
Η υγιεινή και ασφάλεια του χώρου. Καλό θα είναι πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή μας να κλείσουμε ένα ραντεβού στον παιδικό και να μας κάνουν μια περιήγηση στον χώρο του σχολείου για να επιβεβαιώσουμε ιδίας όμμασι ότι ο χώρος πληρεί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει σαν γονείς. Με την περιήγηση, θα διαπιστώσουμε αν οι χώροι είναι ασφαλής, καθαροί και ευχάριστοι για το παιδί μας.


-Η περιοχή και το ωράριο. Η εύκολη πρόσβαση και το ωράριο λειτουργίας είναι δυο σημαντικά σημεία που θα μας βοηθήσουν στην επιλογή του παιδικού σταθμού.
-Τα δίδακτρα. Οι επιλογές είναι δύο, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τον δημοτικό παιδικό σταθμό της γειτονίας ή να απευθυνθούμε σε ιδιωτικό παιδικό μέσω προγραμμάτων για δωρεάν διαμονή βρεφών. Σε περίπτωση που επιλέξουμε ιδιωτικό παιδικό σταθμό είναι σημαντικό το ποσό που θα δίνουμε κάθε μήνα και κυρίως τι παροχές θα περιλαμβάνει το πακέτο για το παιδί μας (πχ φαγητό, μετακίνηση, πάνες, μωρομάντηλα κτλ)


-Διατροφή. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού στην βρεφική ηλικία. καλό θα είναι να βεβαιωθούμε ότι το πρόγραμμα φαγητού είναι πλήρης και περιλαμβάνει υγιεινά φαγητά καθώς και φρούτα και λαχανικά της εποχής, επίσης πολύ σημαντικό είναι και οι μερίδες φαγητού να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες του παιδιού.


-Παιδαγωγικές αρχές. Οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού μπορούν να μας ενημερώσουν σχετικά με το πρόγραμμα που ακολουθεί το σχολείο καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τον λόγω , την κίνηση, την κριτική σκέψη καθώς και τα μουσικά ερεθίσματα.


Μερικές δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του παιδικού σταθμού: ελεύθερο παιχνίδι, δραστηριότητες ψυχοκινητικής , μουσικοκινητική αγωγή, ανάγνωση παραμυθιών.

Δημήτρης Βρούβας – Νηπιαγωγός Προσχολικής Εκπαίδευσης και καθηγητής του ΙΕΚ PRAXIS.

Σπούδασε Στη Σχολή Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ PRAXIS και Γίνε ο Επαγγελματίας Που Ξεχωρίζει.

• Χαλκίδα 22210-74005 • Αθήνα 210-8230090