Πότε είναι η πανσέληνος Δεκεμβρίου 2022;

Πανσέληνος: Είναι μια καταπληκτική στιγμή που την χαιρόμαστε κάθε μήνα και θα χαρούμε ακόμα περισσότερο την πανσέληνο Δεκεμβρίου 2022 που θα φωτίσει τον ουρανό της Εύβοιας.

Και ο Δεκέμβριος έχει ωραίο φεγγάρι. Κάθε μήνα έχουμε και μία πανσέληνο. Η πανσέληνος Δεκεμβρίου θα προσφέρει μαγικές εικόνες σε λίγες μέρες, καθώς θα λάμψει στο νυχτερινό ουρανό, ενώ είναι το τελευταίο φεγγάρι για το 2022.

Στις 8 Δεκεμβρίου έρχεται η πανσέληνος Δεκεμβρίου 2022 . Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται “πασιφαής”. Εμείς εδώ στο evianews, σας ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα και να απολαύσετε την πανσέληνο του Δεκέμβρη 2022. Μάλιστα, είναι γνωστή και ως Κρύο Φεγγάρι ή Ψυχρή Πανσέληνος, γιατί οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα το Δεκέμβριο. Κακά τα ψέμματα, ο Δεκέμβριος είναι μήνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια που θα έρθουν και στην Εύβοια.

Ποιες είναι οι ονομασίες των φεγγαριών;

Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Λύκου. Η πανσέληνος Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται ως Φεγγάρι του Χιονιού, η πανσέληνος Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού, του Απριλίου λέγεται και Ροζ Φεγγάρι και η πανσέληνος του Μαΐου λέγεται Φεγγάρι του Λουλουδιού, αφού τότε η φύση είναι σε πλήρη άνθιση.

Με την πανσέληνος Ιουνίου έρχεται το Φεγγάρι της Φράουλας, από τη συγκομιδή των φρούτων, του Ιουλίου, φωτίζει το Φεγγάρι της Αστραπής, από τις δυνατές καλοκαιρινές μπόρες, του Αυγούστου Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, του Σεπτεμβρίου Φεγγάρι του Καλαμποκιού, του Οκτωβρίου Φεγγάρι των Κυνηγών και του Νοεμβρίου ονομάζεται Φεγγάρι του Κάστορα.

Πανσέληνος Δεκεμβρίου: Μια μαγική στιγμή

Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος στον ουρανό. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Κακά τα ψέμματα αλλά η πιο φωτεινή πανσέληνος είναι του Αυγούστου όπως βλέπουμε και στο βίντεο: