Τελευταία ενημέρωση:
Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020, 17:54

Θέλετε να γκρεμιστεί η δημοτική αγορά;
Συμφωνώ απόλυτα
Διαφωνώ
Δεν με ενδιαφέρει
Ψήφισε

Αυτό που έγινε στον ουρανό της Εύβοιας θα το θυμούνται για πάντα

Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020 - 3:21:25 μμ
​​

Είναι η στιγμή που ένας πλανήτης μπαίνει μπροστά στην σελήνη.

Απίθανη η φωτογραφία του φωτογράφου Δημήτρη Μάλλιαρη. Βλέπουμε την διάβαση του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου.
Ευτυχώς ο καιρός ήταν ιδανικός και η φωτογραφία από τον Πισσώνα της Εύβοιας εξαιρετική. 
Πέρα από το φαινόμενο της διάβασης, εντυπωσιάζει σχεδόν εξίσου η πλήρης απουσία κηλίδων από τον Ηλιακό δίσκο. Ο πλανήτης Ερμής βρίσκεται στο κέντρο και τέρμα αριστερά (παρά τέταρτο) μία μικρή κουκίδα στην άκρη του Ηλιακού δίσκου. 
Ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματός και ο πιο κοντινός στο καυτό άστρο μας, κινήθηκε ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.
Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη, μπόρεσε να δει ολικά ή μερικά το φαινόμενο.

Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα ήταν το 2016

Ηεπόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 (θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας), ενώ το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο λαμβάνουν χώρα 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.
Την πρώτη διάβαση είχε παρατηρήσει το 1631, περίπου δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ο Γάλλος αστρονόμος Πιέρ Γκασεντί.
Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας. Η μέση απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο είναι σχεδόν 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μόνο το 30% της απόστασης Γης-Ήλιου.
Μόνο η μισή διάβαση της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους αστρονόμους, ήταν ορατή από την Ελλάδα, συγκεκριμένα η είσοδος του Ερμή στον ηλιακό δίσκο και το πρώτο ήμισυ της διάβασης.
 
Ο Ήλιος στη χώρα μας έδυσε περίπου στο μέσο του φαινομένου και έτσι δεν ήταν ορατή η σταδιακή έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας, με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, έγινε στις 14:35 ώρα Ελλάδας.
Συνολικά, η διάβαση ήταν περίπου πεντέμισι ώρες (έως τις 20:04 ώρα Ελλάδας), αλλά στη χώρα μας ήταν ορατή για σχεδόν τρεις ώρες, έως τις 17:20, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος.

Δείτε την φωτογραφία του φωτογράφου Δημήτρη Μάλλιαρη


Με πληροφορίες για το φαινόμενο από το newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Copyright ©2020 evianews (Γ.Ε.ΜΗ.:141984522000)| Επικοινωνήστε μαζί μας |Διαφήμιση|email επικοινωνίας [email protected]