Πότε είναι οι Απόκριες και γιατί τις γιορτάζουμε;

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε και διατηρούμε ήθη και έθιμα προηγούμενων γενιών. Κάθε παράδοση βρίσκει τις ρίζες της πολύ πίσω στο χρόνο.

Οι Απόκριες ξεκινούν τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Δευτέρα. Η μεγάλη γιορτή των αποκριών και του καρναβαλιού λαμβάνει χώρα την Κυριακή, πριν από τη μεγάλη Δευτέρα, όπου είναι η τελευταία μέρα που μπορούν να φάνε κόκκινο κρέας.

Για φέτος 2022 οι σημαντικές ημέρες έχουν ως εξής:

Πότε ξεκινά το Τριώδιο: Κυριακή 13 Φεβρουαρίου

Τσικνοπέμπτη: 24 Φεβρουαρίου

Τελευταία Κυριακή της Απόκριας: 6 Μαρτίου

Καθαρά Δευτέρα: 7 Μαρτίου

Γιατί γιορτάζουμε τις Απόκριες

Οι Απόκριες δεν αποτελούν σύγχρονη παράδοση του Ελληνικού πολιτισμού. Ταξιδεύοντας πίσω λοιπόν στην αρχαία Ελλάδα βρίσκονται οι ρίζες και η απαρχή των Αποκριών.

Την παράδοση αυτή έφεραν οι παγανιστικές τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, ως σάτυροι ή φορούσαν μάσκες και ξεχύνονταν στους δρόμους για γλέντι και διασκέδαση προς τιμή του Θεού Διόνυσου, γνωστού ως Θεού της διασκέδασης και του κρασιού.

Οι μάσκες και οι μεταμφιέσεις έδιναν την ευκαιρία στους ανθρώπους να εκφράσουν ελεύθερα, ερωτικές σκέψεις αλλά και να διασκεδάσουν στο απόγειο, κρύβοντας την πραγματική τους ταυτότητα, πίσω από τη μάσκα.

Οι εορτασμοί και το γλέντι πρωτοξεκίνησαν στην αρχαία Ελλάδα όταν ήθελαν να καλωσορίσουν τη νέα χρονιά, την αναγέννηση της φύσης με τον ερχομό της άνοιξης.  Ο τρόπος που διασκέδαζαν δεν απέχει και πολύ από το σήμερα. Το μασκάρεμα, ο χορός, τα σεξουαλικά υπονοούμενα ήταν άγραφοι κανόνες. 

Το έθιμο της μεταμφίεσης προέρχεται από την γιορτή των Ανθεστηρίων. Γιορτή των λουλουδιών αλλά και των ψυχών.  Κατά την διάρκεια των Ανθεστηρίων πίστευαν ότι οι πύλες του Άδη ήταν ανοιχτές και για δύο μέρες ανέβαιναν οι ψυχές των νεκρών πάνω στον κόσμο των ζωντανών. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν περίεργα, για να αναπαραστήσουν τις ψυχές. Ο Διόνυσος θεωρήθηκε ο Θεός της άνοιξης αλλά και ο συνοδός των νεκρών από τον Άδη στον κόσμο των ζωντανών.    

Η παράδοση αυτή δεν περιορίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα, επηρέασε κι άλλα μέρη στον κόσμο μέσω της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα, ονομάζονται «carnival», λέξη που προέρχεται από το λατινικό «carnem levare», που εννοεί τη διακοπή βρώσης κρέατος. 

Οι Απόκριες σήμερα

Παρά την έλευση του Χριστιανισμού οι Απόκριες δεν έπαψαν να αποτελούν έθιμο και παράδοση μας. Παραμένει μια αγαπημένη γιορτή μέχρι και σήμερα. Κατά το Χριστιανισμό, οι Απόκριες ξεκινούν ουσιαστικά 60 ημέρες πριν από το Πάσχα, και τα καρναβάλια παίρνουν θέση την τρίτη Κυριακή της «Αποκρέω», όπως αναφέρεται και στο Ευαγγέλιο. Η περίοδος αυτή τελειώνει με την αυγή της επόμενης μέρας, δηλαδή την αρχή της Σαρακοστής.  Το καρναβάλι είναι γνωστό στους Καθολικούς και Ορθόδοξους Χριστιανούς με το μεγαλύτερο να είναι στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σήμερα μεγάλοι μικροί γιορτάζουμε το καρναβάλι με στολές, κομφετί και σερπαντίνες. Παρότι κάποτε οι καρναβαλιστικές στολές ήταν πολύ συγκεκριμένες, σήμερα οι επιλογές είναι ατέλειωτες κι αντλούν από την καθημερινότητα, την πολιτική, τον κινηματογράφο κτλ. Με την φθηνή παραγωγή, το εμπόριο γέμισε με οικονομικές λύσεις στολών για μεγάλους και παιδιά (δείτε π.χ. εδώ).

Δυστυχώς, ο κορονοϊός ανέκοψε τις καρναβαλιστικές παρελάσεις, που συνηθίζονταν και σε διάφορες ελληνικές πόλεις, μικρές και μεγάλες, καθώς και τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Παρόλη την κακή συγκυρία, το καρναβάλι παραμένει μια γιορτή χαράς, χιούμορ και γέλιου, έστω με λίγη περισσότερη προσοχή, και περιμένει να ξαναβρεί τις μεγάλες του ημέρες.

Τα νέα της Εύβοιας

Φωτοβολταϊκα επιδότηση 2023: Πότε αρχίζει;

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2023: Ποια είναι η ύλη και τα εξεταστικά κέντρα;

Πως βάζουμε αλυσίδες

Μόλις δεις αυτή τη φωτογραφία στην Εύβοια έρχεται το διαζύγιο!

Χαλκίδα: Σε ποια πάρκα θα γίνει ανάπλαση;

Θα πάθετε πλάκα αν δείτε πόσο χιόνι έπεσε στην Εύβοια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα γίνει στο σήριαλ Στοργή;

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις